måndag 27 mars 2023

Enklaste limporna

Att baka sitt eget bröd är ett enkelt sätt att spara pengar. En sats ger fyra limpor och utifrån mina senaste kvitton har jag beräknat att hela satsen kostar 36 kronor i ingredienser avrundat uppåt. Elkostnad för ugnen tillkommer självklart men den får ni beräkna själva.

Jag börjar med att ställa degskålen på vågen och mäter upp 1,6 kg vetemjöl, 2 paket torrjäst (28 gram), 1,5-2 dl torrmjölk, ca en matsked strösocker eller sirap och ca 1 dl rapsolja.

















Sedan tillsätter jag lagom mycket ljummet vatten, med lagom mycket menar jag  tillräckligt för att degen inte ska vara för hård men inte heller för lös. En för lös deg är lätt att åtgärda vid utbakningen men inte en för hård deg så det är något att ha i tankarna. Jag brukar inte mäta men idag gick det i 12 dl vatten.

Här är degen fortfarande för hård så jag har i mer vatten.


Här är degen alldeles för lös så jag tillsatte lite mer mjöl. Jag gjorde det för att visa, måtten i beskrivningen är det som gäller.


Här är degen lagom i konsistensen men behöver arbetas några minuter till.


Nu släpper degen lätt och den är färdig för jäsning.


Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 30 minuter. Under tiden kan man plocka undan och ta fram formar som man penslar med lite olja om de inte har en non-stick ytbehandling.

Dela degen i fyra lika stora delar och forma stora bollar. 



Platta ut bollarna lite lätt avlånga, rulla ihop och lägg i formarna.







Låt bröden jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär 20-30 minuter. Slå på ugnen så den är varm lagom tills bröden är färdiga att gräddas. Man kan pensla med lite mjölk och strö på sesam- eller vallmofrön om man vill.



Grädda bröden i 225℃ ca 30 minuter.
 
Glöm inte att ta bröden ur formarna, de blir lite geggiga i botten annars. Om de ändå blir lite geggiga kan man lägga in dem på eftervärmen i ugnen med botten upp i några minuter så blir de bra ändå.

  • Man kan byta ut torrmjölken mot vanlig mjölk och oljan mot smält smör men kostnadskalkylen utgår från ingredienserna som jag har använt.
  • Man kan även ha i ett eller ett par ägg men jag gjorde de billigaste och godaste bröden för att visa att det går.
  • Ibland byter jag ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågsikt. Då är det gott att ha i russin eller annan torkad frukt.
  • Om man använder grundreceptet och gör degen som man sedan knådar in ett par hundra gram rumstempererat smör i får man helt fantastiska hamburgerbröd. Detta före jäsning alltså.
  • Man måste ju inte sitta och titta på bröden när de jäser eller gräddas, man hinner med massor under tiden så trots att man får avlägga en del tid så sitter man inte fast :)




















                                                                                                                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar