fredag 31 mars 2023

Vårkänslor trots -20

 

Nu kan man riktigt känna hur våren står och stampar och väntar på att explodera i grönska. Vi måste bara bli kvitt allt det där vita möglet eller vad det nu är...

För ett par år sedan samlade min käraste make ihop "skräp" som skulle eldas upp. Av det skräpet byggde vi en liten trädgårdsboda som kan användas till förodling av våra grönsaksplantor och diverse annat.

Vissa saker fick vi köpa av praktiska skäl, vi kunde inte vänta hur länge som helst på att det skulle dyka upp mer "skräp" som skulle eldas eller kastas. Ytterpanel, trall, tak och stolpar är det vi har köpt som nytt, allt annat är återvunnet eller rester från andra projekt. Vi ska isolera golvet, det kommer vi att behöva köpa och även ett element för att kunna jämna ut nattkylan.

Bodan fungerar mycket bra och förra året drog jag upp hundratals helt fantastiskt fina plantor där inne. I år kommer det nog att bli ännu bättre eftersom de där detaljerna som gjorde vissa saker lite krångliga är åtgärdade, hoppas jag 😀

Jag lägger till en kort liten film som visar hur fint det är. Framförallt så praktiskt och jag slipper ha alla dessa plantor och jord inomhus där hundar och katter välter odlingstråg och drar runt på jord så man blir alldeles tokig.



måndag 27 mars 2023

Enklaste limporna

Att baka sitt eget bröd är ett enkelt sätt att spara pengar. En sats ger fyra limpor och utifrån mina senaste kvitton har jag beräknat att hela satsen kostar 36 kronor i ingredienser avrundat uppåt. Elkostnad för ugnen tillkommer självklart men den får ni beräkna själva.

Jag börjar med att ställa degskålen på vågen och mäter upp 1,6 kg vetemjöl, 2 paket torrjäst (28 gram), 1,5-2 dl torrmjölk, ca en matsked strösocker eller sirap och ca 1 dl rapsolja.

















Sedan tillsätter jag lagom mycket ljummet vatten, med lagom mycket menar jag  tillräckligt för att degen inte ska vara för hård men inte heller för lös. En för lös deg är lätt att åtgärda vid utbakningen men inte en för hård deg så det är något att ha i tankarna. Jag brukar inte mäta men idag gick det i 12 dl vatten.

Här är degen fortfarande för hård så jag har i mer vatten.


Här är degen alldeles för lös så jag tillsatte lite mer mjöl. Jag gjorde det för att visa, måtten i beskrivningen är det som gäller.


Här är degen lagom i konsistensen men behöver arbetas några minuter till.


Nu släpper degen lätt och den är färdig för jäsning.


Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 30 minuter. Under tiden kan man plocka undan och ta fram formar som man penslar med lite olja om de inte har en non-stick ytbehandling.

Dela degen i fyra lika stora delar och forma stora bollar. 



Platta ut bollarna lite lätt avlånga, rulla ihop och lägg i formarna.







Låt bröden jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär 20-30 minuter. Slå på ugnen så den är varm lagom tills bröden är färdiga att gräddas. Man kan pensla med lite mjölk och strö på sesam- eller vallmofrön om man vill.



Grädda bröden i 225℃ ca 30 minuter.
 
Glöm inte att ta bröden ur formarna, de blir lite geggiga i botten annars. Om de ändå blir lite geggiga kan man lägga in dem på eftervärmen i ugnen med botten upp i några minuter så blir de bra ändå.

  • Man kan byta ut torrmjölken mot vanlig mjölk och oljan mot smält smör men kostnadskalkylen utgår från ingredienserna som jag har använt.
  • Man kan även ha i ett eller ett par ägg men jag gjorde de billigaste och godaste bröden för att visa att det går.
  • Ibland byter jag ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågsikt. Då är det gott att ha i russin eller annan torkad frukt.
  • Om man använder grundreceptet och gör degen som man sedan knådar in ett par hundra gram rumstempererat smör i får man helt fantastiska hamburgerbröd. Detta före jäsning alltså.
  • Man måste ju inte sitta och titta på bröden när de jäser eller gräddas, man hinner med massor under tiden så trots att man får avlägga en del tid så sitter man inte fast :)




















                                                                                                                        

måndag 6 mars 2023

Valpar planeras

 

De senaste fem åren har vi haft nöjet av att ha en gårdsväktare här på Näs Lantgård. Ditte som hon heter är av raser pyrenéerhund och hon har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att hålla rävar och annat otyg borta från får, höns och smådjur. 

Nu när det dags att föra dessa goda gener vidare så är vi lyckligt lottade att ha erfarna och duktiga uppfödare som stöd och hjälp. Genom att para Ditte med snygga Dennis hoppas vi att valparna ska få hennes stora hjärta och goda väktaregenskaper likväl som ett tilltalande yttre.

Valparna beräknas födas i mitten av maj om allt går som det ska fram till dess. Valparna kommer givetvis att vara registrerade i SKK, försäkrade, besiktigade och vaccinerade. 

Det viktigaste för oss är självklart att valparna får ett gott och livslångt hem där köparna är insatta i rasens egenskaper. Vi vill gärna att valpen erbjuds ett arbete, Ditte är ingen sällskapshund utan en arbetande hund och hon skulle utan tvekan kunna bita sönder ett helt hus om hon inte fick stimulans för både kropp och knopp. 

Hör av er om ni är intresserade av en valp, har frågor eller undrar om rasen kan passa Er.

Carina: tel 0730910019, e-post go.fullspeed@gmail.com